Yeni bir araştırma, hem şekerli hem de yapay tatlandırıcı içeceklerin tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koydu. Özellikle atriyal fibrilasyon (AFib) adı verilen düzensiz kalp ritmi riskini artırdığı belirtildi.
Çok sayıda çalışma, şekerli içecek tüketiminin kronik sağlık sorunları için bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Bunlar arasında tip 2 diyabet, obezite ve kalp hastalığı da bulunur.
Yeni bir çalışma, atriyal fibrilasyon (AFib) adı verilen düzensiz kalp ritmi ile haftada iki litre veya daha fazla yapay veya şekerli içecek tüketimi arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi. (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology - 2022)
Araştırmacılar, 2006-2010 yılları arasında, UK Biobank veritabanına girilen AFib'i olmayan 200.000'den fazla yetişkinin diyet ve genetik bilgilerini içeren verileri incelemiş. Yaklaşık 10 yıl sonra takip edildiğinde, 9.362 katılımcıda AFib (Düzensiz kalp ritmi ile karakrterize bir durum) bulunmuştur.
Sonuçlar; haftada 2 litreden fazla şekerli içecek tüketiminin, geleneksel risk faktörlerinden bağımsız olarak, inatçı atriyal fibrilasyon (AFib) riskini %10 artırdığını göstermiştir. Haftada 2 litreden fazla yapay tatlandırıcı içecek tüketen kişilerde bu oran %20'ye yükselmektedir.
Yüksek kan şekeri: Şekerli içecekler kan şekerini hızla yükselterek kalp üzerinde baskı oluşturur.
Yapay tatlandırıcılar: Kalp dokusunu etkileyerek AFib riskini artırır.
Obezite: Şekerli içecekler kilo alımına ve obeziteye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiler.
Su: En iyi ve doğal seçenektir. İçine taze meyveler ekleyerek tüketimi daha keyifli kılabilirsiniz.
Bitki çayları: Çeşitli lezzetleri ve sağlık faydaları ile tercih edilebilir.
Meyve suları: Az miktarda ve doğal olarak tüketilmelidir.
Gazlı su: Şekersiz ve aromalı seçenekleri mevcuttur.
Kalp sağlığımızı korumak için şekerli ve yapay tatlandırıcı içecekleri hayatımızdan çıkarmalı ve daha sağlıklı alternatifleri tercih etmeliyiz.
Unutmayın: Küçük değişiklikler büyük farklar yaratabilir!
Su Diyeti, Nedir? Nasıl Yapılır? Su Diyeti Listesi hakkında detaylı bilgilendirme
Gaps Diyeti, Gaps Diyeti Nedir? Gaps Diyeti Yapanlar Yorumlar, Gaps Diyeti ile İyileşen Hastalıklar hakkında detaylı bilgilendirme
Sağlıklı beslenmek isteyen herkesin aklında mutlaka bu soru yer alır: "Günde kaç kalori almalıyım?" Cevap, sandığınızdan çok daha karmaşık ve kişiye özeldir. Tek bir sayı ile ifade edilemeyecek kadar çok faktöre bağlıdır.